čtvrtek 14. července 2011

Jak udělat z hezké ženy obludu

Některé vědecké objevy se přihodí náhodou. Jako například tento.
Trojice psychologů připravovala experiment, v němž chtěla využít databáze obrázků tváří. Tváře pomocí programu upravili tak, aby oči byly u všech ve stejné úrovni obrazovky. Poté začali vědci tváře rychle prohlížet, aby umístění očí zkontrolovali. Po chvíli si všimli toho, že se některé tváře zdají být značně zdeformované a groteskní. Když se nad některou z ošklivých tváří pozastavili, zjistili, že ve skutečnosti vypadá normálně. Zkuste si to sami zde (chvíli tváře sledujte a začnou se zdát obludné) případně s trochu odlišnými materiály zde:

K iluzi přispívá zarovnání očí a rychlé střídání tváří. Při zpomalení prezentace obličejů či odstranění zarovnání očí by měla být menší. Měla by také takřka vymizet, pokud po každé tváři následuje na chvíli prázdná obrazovka (viz zde).
Efekt podle autorů spočívá na automatickém srovnávání tváří. Každá tvář je vnímána v kontextu předchozích a odchylky od průměru jsou tak pozorovány výrazněji. Žena s vysokým čelem má díky tomu z hlavy cuketu, dívka s velkými čelistmi se nápadně začíná podobat orkovi a některé obličeje si lze snadno splést s prasetem, kyklopem či mimozemšťanem.
-- Štěpán
Tangen, J. M., Murphy, S. C., & Thompson, M. B. (2011). Flashed Face Distortion Effect: Grotesque Faces From Relative Spaces. Perception, 40, 628-630. [abstrakt / pdf / videa]

Žádné komentáře:

Okomentovat