sobota 14. dubna 2012

Iluzí k vítězství

Je možné, že by pro vás bylo snazší se trefit do koše v basketbalu nebo do jamky v golfu, pokud by vám připadaly koš či jamka větší? Nový výzkum ukazuje, že ano.
Autoři využili pro výzkum Ebbinghausovu iluzi, která vede lidi k tomu, že vnímají kruh jako větší v případě, že je obklopen kruhy menšími, a naopak jako menší, pokud je obklopen kruhy většími. Iluzi lze vidět na obrázku:


Pokusné osoby se měly v rámci experimentu trefovat míčky ze vzdálenosti 3,5 metru do dvou různě velkých golfových jamek. Ebbinghausova iluze byla použita pro ovlivnění jejich vnímané velikosti. Pro vyvolání iluze byl kolem jamek promítán prstenec menších či větších kruhů. Účastníci výzkumu při každém pokusu nejprve nakreslili na počítači kružnici velikosti jamky a následně se snažili golfovou holí trefit míček do jamky.
Promítnutý prstenec kruhů vyvolal Ebbinghausovu iluzi v případě menší jamky, ale nikoli u jamky větší. To se projevilo ve velikosti kružnic nakreslených na počítači. Zatímco u menší jamky na ni měla vliv velikost promítnutých kruhů, u větší jamky se nijak odlišné velikosti promítnutého prstence kruhů neprojevily. Tento rozdíl mohl být způsoben tím, že vzhledem k větší jamce byly promítnuté kruhy relativně menší.
Jaký měla Ebbinghausova iluze vliv na počet trefených jamek? To záleželo na skutečné velikosti jamky. Velikost promítaných kruhů neměla vliv na vnímanou velikost větší jamky a neprojevovala se nikterak ani v úspěchu při jejím trefování. U menší jamky se ale její vliv projevil. Při promítnutí menších kruhů se pokusné osoby dokázaly trefit častěji (v průměru cca 1,7x z 10 pokusů) než při promítnutí větších kruhů (v průměru cca 1x z 10 pokusů). Pokud tedy účastníkům připadala jamka větší, dokázali se do ní trefit častěji.
Autoři vysvětlují nalezený efekt tím, že větší vnímaná velikost jamky zvyšuje sebedůvěru člověka pokoušejícího se o její trefení, a to má za následek větší úspěšnost. Zajímavé je, že v dřívějších výzkumech byl nalezen taktéž obrácený efekt. Úspěšnější sportovci vnímali cíl, do kterého se měli trefit, větší než méně úspěšní sportovci.
-- Štěpán
Witt, J. K., Linkenauger, S. A., & Proffitt, D. R. (2012). Get Me Out of This Slump! Visual Illusions Improve Sports Performance. Psychological Science, doi:10.1177/0956797611428810. [odkaz]

Žádné komentáře:

Okomentovat