středa 15. června 2011

Seznam videí s psychologickou tématikou na internetu

Nebaví vás chodit na přednášky do školy, a přesto se chcete vzdělávat? Naštěstí to snadno lze. Kromě čtení Drátěné opičky, jiných blogů nebo článků a knížek se můžete také něčemu přiučit sledováním přednášek na internetu. Výhodou je, že nemusíte nikam chodit a že můžete najít přednášky přesně o tom, co vás zajímá. Kvalita přednášek je také často na úplně jiné úrovni, než můžete být zvyklí ze školy. Pro usnadnění hledání videí jsem vytvořil seznam odkazů, kde je můžete nalézt.

Pokud vám nějaký zajímavý odkaz v seznamu schází či nějaké odkazy nefungují, napište komentář. Nyní již tedy slibovaný seznam:

V češtině

V češtině toho mnoho nalézt nejde, nicméně TED má na svých stránkách spoustu přednášek s českými titulky. Jedná se přitom o konference, které se týkají vědy, umění, technologií a idejí obecně. Z psychologických přednášek (s českými titulky) stojí za zmínku např. přednášky Daniela Gilberta o štěstí, Nicholase Christakise o sociálních sítích, Laurie Santos o ekonomii opic, Michaela Shermera o tom, proč lidé věří v nesmysly, Barry Schwartze o tom, že mít na výběr není vždy užitečné, nebo Daniela Kahnemana o objektivním štěstí.

V angličtině

Kurzy na univerzitách

Některé univerzity jako Yale, Berkeley nebo MIT začaly nahrávat některé své kurzy a dávat je volně přístupné na internet. Můžete se tak podívat, jak se učí Introduction to psychology nebo The psychology, biology and politics of food na Yale nebo na Social cognition či Research and Data Analysis in Psychology na Berkeley. Na uvedených stránkách najdete spoustu dalších kurzů, je určitě z čeho vybírat. Dva nepsychologické ještě ale zmíním. Introduction to biology na MIT učí dva profesoři, z nichž jeden – Eric Lander – je pravděpodobně nejlepší přednášející, kterého jsem zatím slyšel. Dále ještě stojí za zmínku Human Behavioral Ecology a Biology and Human Behavior, které učí Robert Sapolsky. Univerzitní kurzy lze prohledávat tady.

Přednášky na univerzitách

Kromě celých kurzů probíhají na univerzitách i samostatné přednášky. Lze uvést např. přednášky na MIT, Harvardu (např. Gazzaniga, Dennett, Kahneman), Stanfordu nebo University of California. Přednášky lze prohledávat tady, konkrétně psychologii pak lze najít tady.

Další přednášky

Přednášky s vědeckou tématikou lze najít i na jiných místech než na stránkách univerzit. Např. na Fora.tv lze najít zajímavé rozhovory se zajímavými lidmi a přednášky z různých oborů včetně psychologie, konkrétně pak třeba Loftusovou (znáte z DO - experiment s Buggsem Bunnym) nebo Goslinga. Google si zve autory přednášet o nových knížkách a navíc přednášky zveřejňuje. Můžete tu najít přednášky kupříkladu Pinkera, Thalera nebo Arielyho (také znáte z DO – experimenty s vlivem značky). Výborný je The Science Network, kde lze nalézt spoustu přednášek a diskusí s psychologickou a neurovědeckou tématikou. Kdo by nechtěl vidět přednášku od chlapíka, který ovládá světlem mozek? Další přednášky lze nalézt na HHMI nebo Forum Network. HHMI má na stránkách přednášky s biomedicínskou tématikou a za zmínku stojí série 4 přednášek Erica Kandela a Thomase Jessella o paměti atd. Z Forum Network lze uvést např. přednášku o pozitivní psychologii. Pokud chcete distingovanější přednášející, můžete se podívat na stránky Nobelovy ceny, kde jsou mimo jiné přednášky Nobelistů k příležitosti obdržení ceny. Relevantní je především úžasná přednáška Daniela Kahnemana nebo přednáška Erica Kandela. Nějaké přednášky má také na internetu RSA, za zmínku stojí především ty animované, pro ukázku např. Zimbardo.

Rozhovory

Edge je pozoruhodná organizace, která má na svých stránkách spoustu zajímavého obsahu. Mimo jiné také jakési rozhovory s různými osobnostmi. Mezi nimi lze najít i psychology jako např. Johna Bargha (znáte z DO – experiment s napodobováním) či Timothy Wilsona. Rozhovory s psychology můžete také nalézt na Go Cognitive či Charlie Rose Brain Series (např. Kandel či Milner).

Dokumenty

Pokud vás zajímají dokumenty, tak na Documentary heaven jich je dost včetně nějakých s psychologickou tématikou. Zajímavý – i když trochu starší – dokument je Discovering psychology, což je 26 dílný úvod do psychologie, kterým provází Philip Zimbardo.

Další

Spousta dalších videí lze najít na YouTube. Např. když vyhledáte mého oblíbence Daniela Kahnemana, najdete mimo jiné dvě přednášky o well-beingu a intuici.

-- Štěpán

2 komentáře: